Tlačová konferencia predstaviteľov strany SMER - SD na tému: Podanie na Ústavný súd; Ceny energií; Zúfalé útoky od krivosvedčiacich nájomných svedkov

18.08.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Robert Fico na dnešnej tlačovej konferencii, po stretnutí vedenia strany uviedol, že sa podáva podanie skupiny poslancov na Ústavný súd SR, v ktorom sa namieta nesúlad zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ako bol zmenený pred pár dňami, s Ústavou SR, pričom ide o malú novelizáciu, ktorá hovorí, že je možné podmieňovať vstup do prevádzok rôznymi potvrdeniami o očkovaní. „My sme sa rozhodli návrh podať na Ústavný súd z toho dôvodu, že Ústavný súd sa touto problematikou už zaoberá. My sme podali dve podania vo veci vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva, kde sme boli úspešní. Tvrdíme, že zákon, ktorý umožňuje podmieniť vstup do prevádzky akýmkoľvek potvrdením, je zákonom, ktorý je v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky z troch dôvodov. Tým prvým je, že sa narušuje trojdelenie štátnej moci, pretože zákon umožňuje, aby sa nižšou právnou silou obmedzovali základné práva a slobody. Druhý dôvod je, že je zjavne diskriminačný, pretože ľudia, ktorí sú zaočkovaní majú mať viac práv ako tí, ktorí zaočkovaní nie sú. Tretí dôvod je otázka generality práva, čiže zákon ako taký by mal presne obsahovať ustanovenia, ktoré hovoria o obmedzovaní práv a slobôd z dôvodu pandémie,“ priblížil R. Fico.

SMER – sociálna demokracia žiada okamžité zastavenie účinnosti tohto zákona, čo by znemožnilo Úradu verejného zdravotníctva prijímať rôzne vyhlášky, ktoré by znevýhodňovali neočkovaných. Ďalej žiada Ústavný súd, aby skonštatoval, že táto malá novelizácia ako celok zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia je v rozpore s Ústavou SR.

Druhou témou tlačovej besedy bolo zvyšovanie cien energií v roku 2022. „Keď sa stanovujú ceny energií, tak o cenách bude rozhodovať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Ten už oznámil, že referenčnou cenou pre výpočet ceny elektriny pre domácnosti bude priemerná cena elektriny na trhoch a ktorá sa vyšplhala na 61 eur za megawatt. To je nárast o 15 až 16 eur oproti roku 2020. Pripomíname vláde Slovenskej republiky, že cena, ktorú platia domácnosti za elektrinu, je zložená z viacerých položiek. To, že priemerná cena 61 eur je stanovená, predstavuje len 40 percent z celkovej sumy elektriny. Máme teda ďalších 60 percent z tej ceny, kde môže vláda veľmi aktívne pracovať a pripravovať sa na to, aby spolu s Úradom pre reguláciu vláda zabezpečila, že cena elektriny nepôjde hore,“ povedal R. Fico. Preto požiadal vládu, aby predložila jasný plán, čo ide urobiť s tým, aby zabránila prudkému zdraženiu energií pre domácnosť. 

USA boli vždy odporcami výstavby plynovodu Nord Stream cez Severné more do Nemecka. Američania a Nemci sa však dohodli, že zrazu súhlasia s výstavbou plynovodu. Plyn cez plynovod ale preteká aj cez územie SR, pričom štát na tranzite zarába obrovské peniaze, keďže je stále 51% vlastník SPP, teda aj najvýznamnejšej časti SPP, a to je Eustream, cez ktorý ide plyn. Pýta sa preto vlády SR, aké opatrenia urobili, čo urobili pre zabezpečenie toku plynu vez územie SR, ktoré zabezpečí miliardy eur príjmu. Pýta sa, čo urobilo ministerstvo zahraničných vecí, čo urobilo ministerstvo hospodárstva a či vláda prijala nejaký kritický dokument. 

Včera médiá začali informovať o tom, že pod Robertom Kaliňákom a Denisou Sakovou bola na ministerstve vnútra zločinecká skupina, ktorá mala vytvárať nejakú vatu 17 miliónov. „Tento príbeh sa zrazu objavil v slovenských médiách, lebo vznikol problém s Csabom Dömötörom a ďalšími. „Je tu právoplatné rozhodnutie, ktoré potvrdzuje, že tu máme udavača, ktorý na povel príde a porozpráva všetko čo od neho orgány činné v trestnom konaní chcú. Je tu prerušenie policajného zásahu, je tu vyhodenie vyšetrovateľky Santusovej a ďalšie prípady, ktoré jasne potvrdzujú, čo táto banda zločincov vo vláde robí. Tak si vymysleli príbeh, že na ministerstve sa kradlo štýlom, že 17 miliónov vata a vybral sa príbeh hasičov a nákup vozidiel a vozíkov,“ priblížil Robert Fico.

„Ak berieme do úvahy, že súťaž prešla viacnásobnou kontrolou našou aj európskou a bola vyhodnotená ako absolútne vhodná a dobrá, navyše ju dennodenne vidíte zasahovať pri všetkých typoch požiarov a povodní a nešťastí, ak je kompletne skontrolovaná, že nebol porušený zákon, ak platí, že je minimálne 20 percent pod trhom, že štát nie že mal stratu, ale zisk v podobe úspory, tak platí, že nie je ujma,“ uviedol k tejto téme Robert Kaliňák. 

Robert Fico zároveň pozval všetkých ľudí, ktorí majú iný názor na vedenie tohto štátu, ako majú priaznivci súčasnej koalície, na veľké protestné zhromaždenie 1. septembra v Košiciach.





Zdroj: https://fb.watch/7sMWO8_CTF/