Tlačová konferencia strany SMER - SD na tému: Dnes sa potvrdilo, že obvinenie bolo pripravené na ÚŠP

26.04.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

A netuší to ani sama odborná verejnosť, významné kapacity. „Či to je napríklad dekan právnickej fakulty pán Burda, ktorý nominoval Lipšica za špeciálneho prokurátora, sú tu známy vyšetrovateľ z minulosti pán Ivor, bývalý sudca ústavného súdu pán Drgonec a ďalší a ďalší. Rovnako komunikujeme so zahraničím a tam už tomu vôbec nerozumejú, že čo to vlastne je za nezmysel toto uznesenie,“ uviedol R. Fico.

Preto, keďže prisľúbil zúčastňovať sa na procesných úkonoch, sa dnes výsluchu zúčastnil a pýtal sa vyšetrovateľa, aby mu vysvetlil, z čoho je vlastne obvinený, keďže tomu uzneseniu nerozumie a nevie, proti čomu sa má brániť. „Mám sa brániť proti tomu, že som bol predseda vlády? Mám sa brániť proti tomu, že som nominoval za vedúceho úradu vlády takého človeka, alebo iného človeka? Mám sa brániť za to, že Kiska s Matovičom páchali daňovú trestnú činnosť? Neviem, proti čomu sa mám brániť a moje právo na obhajobu je výrazne porušené. Buďte taký láskavý, pán vyšetrovateľ a povedzte mi, čo je zmyslom a obsahom tohto uznesenia. Čušal a pozeral na mňa, ako výr,“ priblížil R. Fico.

Poznamenal ďalej, že existuje smernica Európskeho parlamentu a Európskej rady, ktorá garantuje každému v pozícii obvineného, aby mu bolo jasné, v čom je podstata uznesenia o vznesení obvinenia. Osobitne predsedu SMERu zaujímala strana 103 uznesenia, kde je prípad Európskeho súdu pre ľudské práva, kde sa hovorí, že na osobnej slobode je možné obmedziť len z dôvodov, ktoré sú uvedené v Európskom dohovore, ale niekedy sa môže stať, že za tým formálnym dôvodom je niečo iné. No každému je jasné, že v tomto prípade ide iba o umlčanie SMERu a jeho predstaviteľov.

Uznesenie bolo teda evidentne napísané na špeciálnej prokuratúre, nakoľko vyšetrovateľ nemal tušenie, o čom sa na výsluchu bavia. Lipšic dal všetko pripraviť, vyšetrovateľa prinútili podpísať, pokiaľ teda podpis nebol sfalšovaný a spustila sa nevídaná politická lavína. Výsluch bol zjavne dobrý na to, že ani vyšetrovateľ, ktorý podpísal 107 stranové uznesenie netuší, v čom spočíva obvinenie Roberta Fica. Dnes sa dokonca do politickej štvanice proti strane SMER – SD a jej predsedovi zapojila aj samotná prezidentka, ktorá sa pridala k uzneseniu, ktorého cieľom je zatvoriť najsilnejšej opozičnej strane ústa. „Ona mi odkázala, že ja nemám právo sa brániť politicky. Že keď ja používam politické metódy na obranu, že na to ona reaguje, že to nie je správne. Vážená pani prezidentka, vy nečítate noviny? Vy nesledujete, čo sa valí na nás od rána do večera? Pani prezidentka, vy nevidíte hordu novinárov tu alebo pred budovou NAKA v Bratislave, ktorí z toho robia obrovskú mediálnu senzáciu?,“ pýta sa R. Fico.

Podpredseda strany Ľuboš Blaha ešte povedal, že v návrhu na kolúznu väzbu Roberta Fica je jasne napísané, že ho chcú strčiť do väzby, lebo robí tlačovky a politické vyhlásenia, čo je najväčší útok na slobodu slova, na opozíciu a demokraciu od roku 1993. „A reakcia Zuzany Čaputovej, ktorá od rána do večera vrieska po Rusku, po Bielorusku pri akýchkoľvek kauzách, kde bol kritizovaný opozičný poslanec alebo opozičný politik? Alebo akonáhle sa stane, že je ruskou mocou prenasledovaný opozičný politik, tak je hneď oheň na streche. Ale pokiaľ Slovenská republika, táto vláda, táto štátna moc, na ktorej čele stojí Zuzana Čaputová, prenasleduje opozičného lídra za to, že povedal pravdu o Kiskovi a Matovičovi, tak je ticho a ešte mu odkazuje, nech sa nebráni,“ povedal podpredseda strany SMER – SD. Odkázal prezidentke, že takýmto zbabelým a alibistickým spôsobom sa voči fašizmu nesprával ani Emil Hácha v protektoráte.





Zdroj: https://fb.watch/cDUIfWXWje/