Tlačová konferencia strany SMER - SD na tému: Podanie na ústavný súd a POTVRDENÉ - príbeh o pytliactve si vymysleli

19.11.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Strana SMER – sociálna demokracia je stranou s dvanásťročnou vládnou skúsenosťou a berie na vedomie vážnosť situácie, pokiaľ ide o pandémiu. Avšak za aktuálny stav, v akom sa nachádza Slovensko, pokiaľ ide o pandémiu, je na 100% zodpovednosť vládnej koalície, ktorej sa nikdy nemôžu zbaviť. Podľa predsedu strany Roberta Fica príde deň, kedy sa 13 tisíc obetí covidu stane témou aj právnej a politickej zodpovednosti lídrov vládnej koalície. „SMER – SD jasne formuluje svoje postoje a uznávame potrebu prijímať opatrenia, ak je krízová situácia. Ak sa niečo deje, treba na to reagovať. Od apríla 2020 hovoríme, akékoľvek opatrenia sa prijímajú v situáciách podobných tým, ktorú máme teraz, musia mať tieto opatrenia ústavný a zákonný rámec. Opakovane zdôrazňujeme, že právne postavenie zaočkovaného, testovaného a  toho, kto prekonal covid musí byť úplne rovnaké. Ďalej, a to je naša zásada prístupu, je to dobrovoľnosť očkovania a rešpektovania iného názoru,“ povedal R. Fico .

 

SMER – SD rovnako pripomína vláde, že úplne zlyhala v prevencii a v práci s ľuďmi, ktorí sa dozvedia, že sú pozitívne infikovaní. R. Fico zopakoval výzvu vláde, aby okamžite spustila preventívny program práce s ľuďmi od okamihu, ako sa dozvedia, že sú pozitívne testovaní. „Keby hneď teraz dala pripraviť vláda milión balíkov liekov, kde by boli potrebné vitamíny, antibiotiká a podporné liečivá, tak to stojí menej, ako stupidná očkovacia lotéria. My budeme musieť v nejakom čase, keď toto bláznovstvo skončí, sa pýtať, bude ten blázon Matovič niesť zodpovednosť alebo nebude niesť za vyhadzovanie peňazí do luftu? Kto bude niesť zodpovednosť za iné vyhadzovanie peňazí pri celoplošnom testovaní? Vláda má dosť zdrojov na to, aby tento preventívny program práce s pacientmi začala okamžite, len musí mať na to schopnosť,“ uviedol R. Fico. Zdôraznil, že prípadné navyšovanie deficitu a verejného dlhu nebude predmetom kritiky za predpokladu, že použité zdroje budú využité efektívne a rozumne k ľuďom a k predchádzaniu pandémie. 

 

SMER – sociálna demokracia nemá inú možnosť okrem organizovania tlačových konferencií, diskusií v parlamente, prípadne verejných protestov alebo obracania sa na Ústavný súd SR. R. Fico priblížil, že včera a dnes študoval dve vyhlášky úradu verejného zdravotníctva, ktoré nadobúdajú účinnosť 22. novembra. „Po prečítaní týchto vyhlášok sme úplne presvedčení, že sa na Slovensku začala protiústavná segregácia. Vyhlášky veľmi jasne napríklad formulujú, čo je to obchodný dom a súčasne veľmi jasne hovoria, že do tohto obchodného domu počnúc 22. novembra bude môcť vstúpiť len človek, ktorý je zaočkovaný alebo prekonal covid. Osoba, ktorá má v ruke aj platný PCR test a je preukázateľne zdravá sa do takéhoto obchodného domu nedostane. Cieľom týchto vyhlášok nie je bojovať proti pandémii, cieľom týchto vyhlášok je nahnať ľudí do očkovania,“ konštatoval R. Fico.

 

Potvrdil, že právny tím strany SMER - SD začal pripravovať podanie na Ústavný súd SR, ktoré bude podané v pondelok. V ňom žiada, aby Ústavný súd v rozumnom časovom horizonte vyhlásil tieto vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva za protiústavné, pretože zasahujú do základných práv a slobôd ľudí bez dôvodu. Ďalej žiada, aby Ústavný súd okamžite pozastavil účinnosť týchto vyhlášok, pretože pokiaľ majú fungovať v praxi, budú spôsobovať obrovské ústavnoprávne ujmy. „Opätovne apelujem na Ústavný súd Slovenskej republiky. Mrzí ma, že národná rada neprijala návrh uznesenia, ktorý sme predložili, v ktorom národná rada žiadala Ústavný súd, aby okamžite rozhodol o podaní generálneho prokurátora z marca 2021. Ústavný súd sa nesmie správať alibisticky. Ústavný súd nemôže v takýchto vážnych veciach odkladať rozhodnutia. Mohli sme predísť mnohým nedorozumeniam medzi občanmi a represívnymi zložkami, keby Ústavný súd jasne povedal, bude to takto. Čiže znovu aj z tohto miesta, lebo v pondelok dostanú ďalšie podanie z našej dielne, žiadame Ústavný súd, musí to rozseknúť. Tu nemôže platiť od pondelka vyhláška, na ktorej sa dohodnú deviati z desiatich  právnikov, že je úplne, ale že úplne protiústavná a tým desiatym, ktorý má iný názor je Mazák,“ vysvetlil predseda strany SMER - SD.

 

R. Fico povedal, že je zarážajúca aj nepripravenosť vlády. Tá rozhodla, že od 22. novembra vstup na pracovisko pre nezaočkovaných bude podmienený dvomi testami do týždňa. Zrazu však toto platiť od pondelka zrejme nebude, nakoľko nie je zrejmé, kto má toto testovanie organizovať a zaplatiť. Pokiaľ by totiž bola finančná záťaž na testovanie prenesená na zamestnávateľov, tí veľkí by mohli byť zaťažení možno až státisícovými nákladmi mesačne. Preto SMER -  SD zdôrazňuje, že ak štát podmieňuje vstup do niektorého priestoru testom, musí toto testovanie zaplatiť a zorganizovať štát.

 

Druhá téma tlačovej besedy bolo rozhodnutie Krajskej prokuratúry v Nitre, ktorá rozhodla, že vyšetrovanie podozrenia  trestného činu pytliactva, na základe ktorého boli urobené nelegálne nahrávky opozičného politika, obhajcov, je protizákonné. V praxi to znamená, že všetko od začiatku až do konca bolo protizákonné. „My si teraz kladieme otázku, že či je to náhoda, je to zanedbanie nejakých povinností zo strany toho vyšetrovateľa, ktorý to začal alebo je v tom úmysel. Zodpovedný vyšetrovateľ sa volá pán Juhás, brat mimoriadne politicky angažovaného vyšetrovateľa Juhása z NAKA. Povedzme, že je to náhoda. Po druhé, asi nie je náhoda, že tento vyšetrovateľ Juhás odmietol odovzdať dozorovému prokurátorovi nielen tie nahrávky a prepisy, ale on ho prakticky vôbec neinformoval. Ale čo tento človek urobil je, že rovno s tým utekal na Úrad špeciálnej prokuratúry, odovzdal to Lipšicovi, hoci Úrad špeciálnej prokuratúry nemá s týmto prípadom  nič spoločné, pretože ÚŠP nemá čo vyšetrovať a zaoberať sa nejakým pytliactvom, čiže protizákonne to prevzali na ÚŠP a keď zistili, že tam nič nie je, protizákonne to hodili vám a vy ste nás varili a dusili jak hovädzie dva týždne vo vlastnej šťave, samozrejme bez akéhokoľvek efektu,“ priblížil predseda SMERu – SD. Robert Fico ubezpečil, že SMER – SD urobí všetko pre to, aby vyšetrovateľ a prokurátori špeciálnej prokuratúry, ktorí to posunuli novinárom, zodpovedali za zneužívanie právomocí verejného činiteľa.

 

Podľa bývalého ministra vnútra a súčasného člena predsedníctva strany Roberta Kaliňáka rozhodnutia, ktoré vláda prijíma, sú výsledkom absolútnej bezradnosti a zúfalstva, pretože majú záujem všetku vinu za to, čo sa stane, hodiť na ľudí. „Pochopte, že niektoré opatrenia majú význam, niektoré význam nemajú. Napriek všetkým opatreniam z druhej vlny sme boli najhorší na svete. Každý rozumný vyselektuje tie, ktoré boli účinné, tie, ktoré fungovali alebo zaradí to, čo nerobil. V krízovom manažmente platí – štát musí hrať presilovku. Musí poskytnúť toľko prostriedkov na ochranu obyvateľstva, aj niekedy zbytočné, nie každý potrebuje účinnú látku alebo účinný liek, ale keď nasadím liečbu hneď na začiatku, tak som úspešný. Akékoľvek rozhodnutie, ktoré urobia a čakajú, že ľudia neuposlúchnu, môžeme to potom hodiť na nich. Naša vláda je najalibistickejšia vláda na svete, ona nejde robiť úkony, aby ľudí zachránila, ale aby seba vyvinila z toho, že je neschopná," uviedol Robert Kaliňák.

 

Podpredseda strany Erik Kaliňák informoval, že 16. októbra 2020 bolo na Slovensku 900 kusov pľúcnych ventilátorov. 24. októbra 2020 sa kúpilo ďalších 1000. V novembri tohto roku máme podľa údajov 246 pacientov na pľúcnej ventilácii a ostáva posledných 20. Preto si kladie otázku, čo sa s nimi stalo a či naozaj chýbajú pľúcne ventilátory alebo nie je personál. 

 

Ďalej informoval, že včera priniesli americké médiá informáciu, že jedna z advokátskych kancelárií sa obrátila na organizáciu FDA,  obdobu slovenskéio ŠÚKL, a požiadala ich o sprístupnenie informácií, ktoré dostali od Pfizeru pred tým, než za šesť mesiacov schválili vakcínu. „Včera informovali, že Pfizer si vyžiadalo na predloženie tejto dokumentácie 55 rokov! V roku 2076 sa prvá americká advokátska kancelária dozvie, čo FDA dostalo od Pfizeru a na základe akých dát bola táto vakcína schválená. Argumentujú tým, že je bežné, že na 600 strán si viete vyžiadať od amerických súdov mesiac. Tvrdia, že donesú 334 tisíc A4 informácií. Chcem sa spýtať, ak týchto 334 tisíc strán, ktoré majú v pláne dať tejto advokátskej kancelárii zvládli hĺbkovo preskúmať za šesť mesiacov, ako je možné, že teraz si na iba dodanie tých materiálov pýtajú 55 rokov?“ dodal.  





Zdroj: https://fb.watch/9nzPaMlp6B/