Tlačová konferencia strany SMER - SD na tému: Postup pri schvaľovaní dohody medzi opozíciou a vládnou koalíciou o predčasných voľbách

10.10.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER – SD Robert Fico dnes absolvoval niekoľko stretnutí s predstaviteľmi tak parlamentných, ako aj mimoparlamentných opozičných strán. Medzi stranami je zhoda v tom, že na Slovensku dnes treba riešiť dva základné problémy. Prvý je nefunkčná vládna koalícia, ktorá nemá v parlamente väčšinu a nie je schopná prijímať zákony a druhý problém je, že stále neexistujú návrhy, ako pomôcť slovenskej verejnosti v boji proti zdražovania, ako pomôcť firmám s rastúcimi cenami energií. SMER vníma, že sa objavujú ďalšie posolstvá typu, že ceny potravín budú ešte narastať, že rastú ceny plyn, ropy a elektriny, no stále nevie, čo má vláda pripravené.


Súčasná koalícia mala na začiatku pohodlnú ústavnú väčšinu, no po dvoch rokoch neustálych konfliktov sú v situácii, že v parlamente dnes majú iba 72 hlasov, čo však nestačí na prijímanie zákonov, ale ani na chod NR SR. „Bohužiaľ musím skonštatovať, že predstavitelia ruín vládnej koalície, predovšetkým z politickej strany OĽaNO a potom predstavitelia ďalšej strany Za ľudí nechápu, že nesú zodpovednosť za vládnutie a bohužiaľ, niekedy aj ústami predsedu tretej koaličnej strany Sme rodina pána Kollára slovenskej verejnosti začínajú hovoriť o zodpovednosti opozície. Keďže musíme riešiť dva problémy naraz, a to je problém nefunkčnej vlády a za to zodpovedajú oni, nie my a súčasne musíme riešiť neschopnosť týchto ruín vládnej koalície riešiť napríklad postoj tohto štátu k cenám energií, k cenám potravín, nám nezostáva nič iné len vstúpiť na tento politický trh a prichádzať s nejakými návrhmi, keď to nevedia urobiť predstavitelia vládnej koalície,“ priblížil R. Fico.


Ďalej opakovane vyzdvihol nutnosť predčasných parlamentných volieb s tým, že pokiaľ ich chceme mať v prvom polroku 2023, tak sa prirodzene očakáva iniciatíva aj zo strany SMER – SD. „SMER – sociálna demokracia navrhuje, aby sme uzatvorili písomnú dohodu, pod ktorú sa podpíšu predsedovia vládnych strán a na druhej strane túto dohodu by mali podpísať predstavitelia všetkých parlamentných opozičných strán. Samozrejme očakávame, že do opozície sa hlási aj tretia opozičná parlamentná strana Sloboda a solidarita. Ale nemôžeme samozrejme vynechať ani mimoparlamentné politické strany, ktoré dnes nie sú zastúpené v parlamente, ale sú tam poslanci, ktorí sa mimo parlamentu k týmto stranám hlásia,“ uviedol. Obsahom spomínanej dohody by malo byť jasne povedané, že Slovensko je možné vyviesť z krízy parlamentnými voľbami v prvom polroku 2023. Toto však bude vyžadovať schválenie zmeny ústavy, SMER – SD za tieto zmeny samozrejme zahlasuje. Okamžite po schválení ústavy musí byť v skrátenom konaní predložený návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia tak, že sa stanoví dohodnutý termín predčasných volieb niekedy v prvom polroku 2023.


Druhá časť dohody nemôže spočívať v tom, že opozičné strany budú hlasovať za návrhy zákonov ruín koalície, ktoré sú naplnením vládneho programu týchto strán. SMER – SD je pripravený podporiť a dokonca aj prebrať zodpovednosť za súhrn opatrení proti zdražovaniu potravín a energií, ale aj súhrn opatrení, ktoré zagarantujú dostatok energií pre celú spoločnosť. „Chcem preto vyzvať predstaviteľov ruín vládnej koalície, aby nám povedali, čo vlastne chcú robiť s tým zdražovaním, čo chcú robiť s cenami potravín, čo chcú robiť dostatkom elektriny, plynu a ropy. Lebo my nevieme. My chceme vedieť veľmi presne, ak potrebujete 207 miliónov eur na takzvaný štrnásty dôchodok, za ktorý SMER – sociálna demokracia hlasoval, nech sa páči, tu ich máte. Ak od nás chcú, aby sme zahlasovali za opatrenia, ktoré sa týkajú napríklad chodu biznisu, chodu firiem, veľkých priemyselných firiem, ktoré na Slovensku máme, my to chceme vidieť, čo to je. Bude to nejaká kompenzácia? Bude to zastropovanie ceny? Bude to zoštátnenie elektrickej energie, ktorú potom doručíme za dobrú cenu tým firmám? Ak to bude niečo, čo má pomôcť ľuďom prekonať toto ťažké obdobie, ktoré aj táto vláda spôsobila nezmyselnou podporou protiruských sankcií, my sme pripravení tieto opatrenia podporiť, ale chceme vidieť aké sú a či sú dobré,“ uzatvára R. Fico.





Zdroj: https://fb.watch/g3Te17rW-s/