Tlačová konferencia strany SMER - SD na tému: Vláda! Buď daj každej domácnosti 1 500€ na zdražovanie, alebo sa radšej neukazuj ľuďom na oči.

20.04.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Podľa predsedu strany Robert Fica  je to okrem neschopnosti vlády aj jej neochota venovať sa slovenským záležitostiam. Strana SMER – SD už sedemkrát žiadala Národnú radu (NR) SR, aby na pôdu parlamentu predvolala vládu SR, ktorá mala predložiť konkrétny plán a časový harmonogram, ako budeme proti zdražovaniu bojovať. Sedemkrát však NR SR program schôdze zamietla. „Medziročná inflácia (marec 2021 a marec 2022) je už vyššia ako 10 percent. Teda to, čo stálo 100 eur v marci 2021, v marci 2022 stojí 110 eur. Alebo, ak mal niekto v banke uložených 1 000 eur, je pravda, že v marci 2022 tam stále má tých svojich 1 000 eur, ale tých 1 000 eur už nemá hodnotu 1 000 eur, už je to iba 900 eur. Vláda okradla ľudí o 10 percent úspor, okradla ich o 10 percent na príjmoch. Okradla ich štýlom, ktorý je nevídaný, len preto, lebo vláda nič nerobí,“ uviedol predseda strany Robert Fico.

Pripomenul, ako prudko klesá reálna hodnota mzdy, pretože rast miezd v roku 2022 nebude taký vysoký, ako nárast inflácie. Navyše, vláda pristúpila k valorizácii dôchodkov o 1,3%, no inflácia je skoro 11%, hodnota dôchodkov ide teda dole o 10%. R. Fico prízvukoval, že SMER – SD sa sústreďoval na dve najvýznamnejšie položky, ktoré tlačia na infláciu najviac, a to potraviny a energie, kde sa bavíme o náraste viac ako 20%. Preto je zjavné, že ľudia na zdražovaní musia zaplatiť jeden a pol dôchodku. Napriek SMERom predloženej „kuchárskej knihe“ opatrení proti zdražovaniu, vláda ponúka občanom jednorazový príspevok smiešnych 100 eur. „Chcem povedať za SMER – sociálnu demokraciu, že podporíme v národnej rade, ak príde  akýkoľvek návrh na osobitné zdanenie monopolov. Som zvedavý, akú odvahu naberie vládna koalícia. My sme zaviedli nulový zisk pre zdravotné poisťovne, ale potom ústavný súd mal na to iný názor. Osobitne by sme chceli vládu požiadať, aby sa okamžite vrátila k myšlienke zavedenia bankového odvodu. Tento návrh sme my zaviedli do praxe a prinášal do štátneho rozpočtu okolo 300 miliónov ročne. Prečo vláda nepristúpi k osobitnému odvodu pre banky, ak sa bankám darí tak, ako nikdy? A ešte majú toľko drzosti, že zvyšujú bankové poplatky,“ poznamenal R. Fico.

Pokiaľ by sa dali dokopy osobitné zdanenie monopolov a do toho bankový odvod, rýchlo sa vieme priblížiť k sume 1 miliarda eur okamžite. Ak vláda dala na Ukrajinu 2 mld. eur, musíme nájsť bez problémov 2 mld. aj pre slovenských občanov. „Matematika je veľmi jednoduchá. Ak vynásobíte počet domácností, ktorých je okolo 1,3 milióna a do každej domácnosti by ste dali 1 500 eur na zvládnutie zdražovania, tak stále sa dostávame na sumu, ktorá je nižšia, ako to, čo táto vláda posiela na Ukrajinu,“ povedal R. Fico. Ponúkol vláde SR aj to, že ak by takéto návrhy zákonov boli predložené v skrátenom legislatívnom konaní, SMER – SD ich podporí. Pokiaľ sa však vláda opäť rozhodne ignorovať občanov a príde s ďalším smiešnym riešením, sociálne nepokoje sa stanú bežnou súčasťou politického života. 

Podpredseda strany Ladislav Kamenický predstavil konkrétne čísla zo štatistického úradu za marec 2022. Napriek tomu, že inflácia medziročne dosiahla 10,4%, no napríklad potraviny medziročne zdraželi o 12%, chlieb o 14%, mlieko a vajíčka o 12%, oleje a tuky o 26%, zelenina o 24,7% a pohonné hmoty o 27,9%. K tomu dôchodcovská inflácia 11,2%, čo je alarmujúce. „Priemerný dôchodok je 505 eur za mesiac. Dôchodcovská inflácia 11,2 percenta, valorizácia dôchodkov 1,3 percenta. Dôchodca stráca okolo 10 percent zo svojho dôchodku každý mesiac, čo je 50 eur mesačne,“ upresnil. Ďalej porovnal valorizáciu dôchodkov na Slovensku a v Českej republike. Priemerný dôchodok na Slovensku je 505 eur, v ČR je to 635 eur. Štandardná valorizácia, ktorú robí ČR na začiatku roka je 33 eur. No nakoľko je tam inflácia 12,7%, česká vláda sa rozhodla urobiť mimoriadnu valorizáciu dôchodku v júni 2022 o ďalších 42 eur.  Suma sumárum, na Slovensku je valorizácia 1,3%, čo je približne šesť eur, v Českej republike 11,8%, čo je 75 eur, no pravdepodobne v novembri pristúpi k ďalšej valorizácii, aby sa dorovnala inflácia. Vláda by si mala uvedomiť narastajúce sociálne napätie spôsobené jej nečinnosťou a prijať účinné opatrenia, inak hrozia obrovské sociálne výbuchy.





Zdroj: https://fb.watch/cvlxUQ00gZ/