Tlačová konferencia strany SMER - SD na tému: Vláda učí koňa nežrať

21.04.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Prvá informácia je, že skupina 30 poslancov Národnej rady (NR) SR podala návrh  na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Mikulcovi, schôdza by mala byť v utorok, 26. apríla. Dôvodom na jeho odvolanie je, okrem iného, najnovší článok o tom, ako minister priamo zasahoval do živých vecí, kedy sa vtedajšieho prezidenta policajného zboru Lučanského pýtal na stav vyšetrovania vecí. Ďalej je preukázateľne podozrivý z korupcie, je to človek, ktorý dal pokyn na prerušenie policajného zásahu voči trom profesionálnym udavačom, v prípade vyšetrovateľky Santusovej vedel o všetkom a navyše súhlasil s určitými špinavými krokmi. Podľa predsedu strany SMER – SD R. Fica je jeho pozícia vo funkcii neudržateľná, no koalícia ho zatiaľ drží kvôli ďalšej špinavej robote. 

Druhá téma bola zdražovanie na Slovensku a kroky vlády na zvládnutie tohto zdražovania. Napriek tomu, že sa SMER – SD už sedemkrát pokúšal zvolať schôdzu NR SR, kde mal konkrétne návrhy, koalícia schôdzu neotvorila. „Môžeme konštatovať, že na šesťdesiattisíc utečencov z Ukrajiny, ktorí požiadali o dočasné útočisko, táto vláda dáva viac peňazí ako na 5,5 milióna Slovákov. Po druhé, nemôžete narábať s koňom tak, že ho chcete naučiť, aby nežral. A táto vláda sa rozhodla, že začne ľudí a Slovensku učiť, aby nejedli, aby nekupovali potraviny, aby menej svietili, aby menej kúrili, aby nechodili na dovolenky, aby menej tankovali, toto je politika súčasnej vlády. Suma 260 miliónov eur, ktoré ponúkajú pre ľudí, ako nejakú mieru odškodnenia za zdražovanie, je pľuvanec,“ upresnil R. Fico. Priblížil, že postoj strany SMER – SD bude jasný, bude navrhovať zavedenie osobitného odvodu a daní pre banky a tiež, aby celkové odškodnenie predstavovalo 1500 eur na každú domácnosť. 

Treťou témou bol na prvého mája zvolaný veľký desaťtisícový protest v Nitre, kde budú ľuďom hovoriť o v podstate nijakých krokoch vlády. Deň predtým bude stavanie mája v Martine, no bude to zároveň aj protivládny protest. Predseda strany R. Fico upozornil, že sa ho možno nezúčastní, pretože môže byť vtedy už vo väzbe, ale vyzýva slovenskú verejnosť, aby sa ho zúčastnila.

Podpredseda strany Ladislav Kamenický upresnil informácie k dnešným návrhom vlády. Vláda navrhuje 260 miliónov eur na kompenzáciu zdražovania, no výdavky počas roku 2019 za vlády SMERu – len na štátnom rozpočte – boli vyššie o 7 miliárd. Príjmy tejto vlády sú 4 - 5 miliárd eur. Vláda stále tvrdí, že nemá peniaze a že nemajú ľuďom z čoho dať. Pritom momentálne majú nadpríjmy okolo 350 - 400 miliónov eur. Vláda ďalej tvrdí, že ide dať od 1. júla 2022 na každé dieťa 200 eur. No prídavok na dieťa bude do 30 eur, daňový bonus do 6 rokov je 70 eur. Len zabudli odpočítať ďalších 70 eur, ktoré ľudia dostávali na základe teraz platného zákona, čiže budú dostávať 30 eur, nie 100 eur. „SMER – sociálna demokracia za svojej vlády zvýšil rodičovský príspevok o 150 eur, ďalej materskú sme dali na úroveň čistej mzdy, ktorú dostáva žena celých 34 týždňov. Igor Matovič na jednej strane hovorí, že dáva a dáva nič, na druhej strane berie. Tá jeho daňovo-odvodová reforma, Igor Matovič ide napríklad zobrať rekreačné príspevky zamestnancom, ide zobrať sociálny fond zamestnancom. Ja považujem toto, čo predložila dnes vláda Slovenskej republiky, za napľutie do tváre všetkým dôchodcom, ktorým tu nevyčlenili absolútne nič,“  uzavrel L. Kamenický.





Zdroj: https://fb.watch/cxovV51Hx1/