Tlačová správa: Schválený štátny rozpočet je cestou do pekla

10.12.2020 Tlačové správy Tlačové správy

Poslanecký klub strany SMER – SD dnes na tlačovej besede komentoval situáciu v národnej rade a vyjadril sa k viacerým témam – schválenému rozpočtu na roky 2021 – 2023, novelizácii Ústavy SR a situácii na Slovensku v najbližších týždňoch. Predseda strany R. Fico poukázal na to, že na konci roka 2019 bol verejný dlh na úrovni 48,5 percenta. Teraz, na konci roka 2020 je tento dlh 62%. Podľa plánu vlády máme v roku 2023 skončiť na úrovni 70%. V utorok 8.12. zasadalo poslanecké grémium, kde minister práce priznal, že Slovensko má problém s predajom dlhopisov. "Nečudujem sa, pretože tejto krajine bol dvakrát zhoršený medzinárodný rating. Nečudujem sa, ak takto ide prudko hore verejný dlh. Nečudujem sa, ak sa pozrieme na deficit, ktorý v našom prípade pri Smere-SD bol niečo okolo jedného percenta, tento rok to bude takmer 10 percent a na budúci rok sa ráta s takmer 8 percentným deficitom vo verejných financiách," povedal R. Fico.


Celý poslanecký klub strany hlasoval proti tomuto rozpočtu, lebo je to poľa predsedu strany cesta do pekla. „Ja nezávidím ďalšej vláde, ktorá príde po tejto partičke. A to môže byť veľmi rýchlo, ak sa pozeráme na to, čo sa deje vo vládnej koalícii, ten proces rozpadu je veľmi dynamický a možno už budúci rok budeme svedkami veľkých posunov," skonštatoval R. Fico. Dodal, že rozpočet, zadlžovanie a okrádanie ľudí je dôvod, pre ktorý je referendum stále aktuálnejšie.


K schválenej novelizácii Ústavy SR sa vyjadril, že došlo k narušeniu rovnováhy medzi troma prvkami štátnej moci, a to súdnou, zákonodarnou a výkonnou. „Napríklad bol prijatý trestný čin ohýbania práva. Bolo prijaté rozhodnutie, že sudca, ak bude bratý do väzby, nebude potrebovať rozhodnutie ústavného súdu. Čo to tu pani Kolíková rozpráva o zmene súdov? Veď zmena súdov, pokiaľ ide o súdne obvody, je len preto, aby mohli prehadzovať ľudí. Pretože ak dochádza k zmene rozloženia súdnych obvodov, môžete preložiť sudcu na iný súd bez jeho súhlasu. Ďalej nielenže zriaďujú najvyšší správny súd, ale ako predseda tam môže sedieť nesudca,“ upresnil Robert Fico. Čerešničkou na torte pokiaľ ide o ústavu je úplne nesystémová zmena dôchodkového zabezpečenia. "Nevedeli nám vysvetliť na poslaneckom grémiu, načo vlastne dávajú do ústavy ustanovenia, ktoré rušia strop pri odchode do dôchodku, a tieto ustanovenia nadobúdajú účinnosť od 1. januára 2023. Teraz nikto nevie, čo platí," kritizoval.


Treťou témou bol vládou posudzovaný návrh ústavného zákona, ktorý umožní vláde predlžovať núdzový stav prakticky do nekonečna. Týmto návrhom však ide podľa R. Fica vláda výrazne obmedziť základné ľudské práva a slobody. „Ak doteraz pri zákaze pohybu bolo možné stanoviť nejaké hodiny, kedy nebolo možné vychádzať, všetko vyhodili a hovoria, budeme môcť zakázať slobodu pohybu. Môžu vám prikázať, že budete zamknutí doma, aj keď vám nič nie je, ale budete povinne zamknutí niekde v kuchyni alebo v obývačke a čakať na Božiu vôľu Matoviča, kedy vás z tohto domu pustia. Je to hrubé porušovanie ľudských práv,“ skonštatoval predseda strany.


Na tlačovej besedy tiež rezonovala téma utorňajšieho rokovania krízového štábu. „Ja teda tomu celkom nerozumiem, ale my stále nevieme, o čom včera rokovali. Je predsa nemožné, aby tri štvrtiny dňa boli na zasadnutí krízového štábu, vyjdú večer a nepovedia slovenskej verejnosti, čo má platiť. A to sa týka vianočných sviatkov, kde ľudia plánujú cestovanie, rodinné stretnutia, kedy si ľudia plánujú inak čas, ako v inom období roka,“ poznamenal Robert Fico.


Dodal, že nemá pochybnosti o tom, že v šialených hlavách sa rodia šialené nápady a preto je možné, že pôjdu do výrazne obmedzujúcich opatrení.