JE TOTO NAOZAJ NUTNÉ?

25.03.2020 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

Dnes Národná rada SR začala diskutovať o návrhu zákona, ktorý má okrem iného priniesť "zavedenie možnosti využívania tzv. lokalizačných a prevádzkových údajov vznikajúcich v rámci elektronickej komunikácie zo strany Úradu verejného zdravotníctva na účely ochrany života a zdravia obyvateľov". Toľko z návrhu predkladateľky - ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. V preklade: plošné monitorovanie mobilných a emailových zariadení, vrátane odpočúvania komunikácie všetkých občanov, t.j. nielen tých, ktorí sa majú nachádzať v karanténe. Možnosť zbierať, uchovávať a spracúvať dáta občanov (navyše bez ich anonymizácie) je za hranicou ústavnosti, bez možnosti kontroly a neprimeraný situácii. Nejde teda len o tzv. megadáta, ale aj o veľké množstvo osobných údajov všetkých občanov. Takéto bezbrehé právomoci štátu sú uplatňované iba v krajinách, ktoré plošne používajú mobilných operátorov na sledovanie svojich vlastných občanov.

Počty infikovaných na Slovensku nám ukazujú, že doterajšie opatrenia sú efektívne a zo Slovenska si môžu brať príklad mnohé štáty južnej, západnej a severnej Európy. Ak by si situácia vyžadovala ďalšie sprísnenie opatrení, treba postupovať zákonným spôsobom: najprv zmeniť mimoriadny stav na celoplošný núdzový stav a následne uvažovať o posilnení obmedzení a monitorovania pohybu všetkých občanov. Tam však podľa terajšej vlády ešte nie sme.

Pritom už teraz existujú na ministerstve vnútra spôsoby, ako odmonitorovať vybrané skupiny ľudí, ktorí obchádzajú spoločensky dohodnuté pravidlá. Tak ich využime do maxima.



Zdroj: https://www.facebook.com/PeterKmecPolitician/posts/142305537273954